Om Mona S. Erlandsen

"Grensesprengende nymoderne rosemaling der du skal være litt observant for å oppdage hva som er annerledes!"
Kulturmagasinet PLNTY

Mona Stenseth Erlandsen er en norsk billedkunstner født i Fauske, i dag bosatt i Porsgrunn. Med oppvekst i Nord-Norge, danske røtter, og etterhvert bosatt i både Trondheim, Bergen og Oslo, har hun kjent mye på hvordan og hvorfor man kan «føle seg hjemme» et sted. Eller hvordan man kan gå gjennom livet med følelsen av at man egentlig ikke hører hjemme noe sted – før man finner tilhørighet i seg selv.

Hennes nysgjerrighet for identitet, tradisjon og arv, eventyr og estetikk fra interiører og arkitektur, preger hennes uttrykk hvor hun maler store, maksimalistiske oljemalerier med en fot i drømmeland. I maleriene blander hun tradisjon og fantasi – og leker i krysningen mellom det ornamentale og det surrealistiske. Som symboler for våre menneskelige følelser og opplevelser, bruker hun fugler som virkemidler i sin visuelle skildring.

Hun benytter i sitt uttrykk ofte gamle maleteknikker fra tradisjonell rosemaling, både for å forankre hennes norske kulturarv, men også for å tøye grensene for hva som er «lov» med virkemidler fra en historisk estetikk som kan oppleves som både regelbundet, konservativ og utdatert.

Med utstillingen «I fugleperspektiv» filosoferer hun på lerretet ved å skape en visuell, poetisk tilnærming til opplevelsen av det å være et individ, og det å bli sin egen herre/kvinne. Hun skildrer hva kultur, miljø og samfunn lærer oss at vi skal og bør gjøre – og hvor kneblet vi kan bli om vi lar andre sette premissene for hva vi kan få til, hvem vi kan være, og hvordan. Ofte settes sperrene og begrensningene av oss selv – og vi hindrer oss selv i å bli lykkelige, frie, selvstendige.

Ved å både titte innover i eget indre og på fellesnevnere for det som er uunngåelig å oppleve gjennom livet, ønsker hun å hjelpe seeren spørre seg de grunnleggende spørsmålene:

«Hvem er jeg – og tør jeg være den jeg ønsker å være?»
«Hva gjør meg til meg? Hvor tenker jeg at jeg hører jeg til?»
«Hva lengter jeg til – og hva rømmer jeg egentlig fra?»
«Må jeg egentlig tilhøre i det hele tatt, eller kan jeg tillate meg selv å være fri?»

 

Vi tar alle med oss et knippe av de samme kontrastene i det som utgjør livet. Våre opplevelser, drømmer og gledelige triumfer, iblandet smerten fra svik, sorg og tap. Våre personlige traumer som har satt spor og arr. Håpet som fremdeles lever. Motet. Kjærligheten. En lengsel der inne – og en bittersøt melankoli. Vi har alle med oss baggasje, men styrken vår definerer hvor tung den føles.

Vi er alle sammen et resultat av vår egenopplevde sannhet om verden. Hva er det vi har tatt med oss fra tidligere, som vi ikke klarer å komme oss unna? Hvilken arv er det man bærer med seg gjennom livet, både frivillig og ufrivillig? Hva slags opplevelser har formet oss til å bli de vi er i dag? Vi er sammensatte individer med hver vår unike historie, men likevel kjenner vi alle på de samme følelsene.

Vi er alle på vei til et sted vi kan kalle hjem – og av litt og litt bygger fuglen rede.

 

_________

Monas bakgrunn og utdannelse er innen grafisk design og mediekommunikasjon, hvor hun først jobbet i reklamebransjen «av rasjonelle årsaker» før hun til slutt fulgte egne drømmer og tok steget og som illustratør/billedkunstner i 2012 – og satset på å dyrke sin egen lidenskap.

Hun er i dag lett å kjenne igjen i hundrevis av gave/interiørbutikker med hennes nostalgiske illustrasjoner under navnet Emmeselle, med reproduksjoner av hennes akvareller. Hennes blyant /akvarellstrek med enkle og isolerte motiver som selbuvott, sydvest og spark, har blitt omtalt som «erkenorsk pop art» – og hun har med disse kjente motivene også gitt ut «Minneboken – Norsk nostalgi» på Aschehoug forlag, som skildrer en norsk oppvekst før internett.

I hennes kunstneriske virke er inspirasjonen alltid de nære ting, det man tar med seg i hjertet og som man husker for alltid.

_________

 

Se mer: Emmeselle.no


Les mer: «Minneboken – Norsk nostalgi».