Om Mona S. Erlandsen

"Grensesprengende nymoderne rosemaling der du skal være litt observant for å oppdage hva som er annerledes!"
Kulturmagasinet PLNTY
Mona Stenseth Erlandsen (f. 1986) er en norsk billedkunstner født i Fauske (Nordland), i dag bosatt i Telemark. Med oppvekst i nord-Norge, danske røtter og bosatt i Trondheim, Bergen og Oslo – og nå etterhvert Porsgrunn, har en sterk bevissthet rundt identitet og arv vokst seg frem og blitt en fellesnevner i hennes strek og ornamentikk. Mona maler store, maksimalistiske oljemalerier hvor hun maler fiktive drømmeverdener mens hun flørter med gamle maleteknikker fra rosemaling.
En genuin nysgjerrighet for tradisjon og arv, fabler/eventyr og estetikk fra interiører og arkitektur, har spilt en stor rolle i å utvikle hennes kunstneriske uttrykk som samtidig utforsker det å være et sammensatt menneske som føler og sanser det vi går gjennom i vårt møte med livet – Hvorfor er vi slik vi er, og hvorfor? Hva er det vi har tatt med oss fra tidligere?
Hun ønsker å belyse hvilken arv man bærer med seg gjennom livet, både underbevisst og bevisst. Frivillig og ufrivillig. Hva slags opplevelser som har formet oss til å bli de vi er i dag. Vi er sammensatte individer med hver vår unike historie, enten vi vil det eller ikke.
I Monas personlige uttrykk som billedkunstner, finner vi store oljemalerier som hun ønsker skal oppleves slik drømmene våre om natten. Hun leker i krysningen mellom det ornamentale og det surrealistiske. Hun inspireres av kulturbetinget estetikk og det menneskelige følelsesliv. I hennes malerier bruker hun fugler som symboler for å formidle visuelle fortellinger hun ønsker at seeren skal kjenne seg igjen i – og ikke minst drømme seg vekk i.
 
Emmeselle –

Hun ble først lagt merke til med hennes nostalgiske illustrasjoner under navnet Emmeselle, med reproduksjoner av hennes akvareller i salg hos gave/interiørbransjen hos et hundretalls forhandlere siden 2012. Hennes strek med enkle og isolerte motiver som selbuvott, sydvest og spark, har blitt omtalt som «erkenorsk pop art» og «moderne nasjonalromantikk». Hun har hatt suksess med sine fargesterke, minnerike gjenstander fra en typisk norsk barndom. Hun har med disse kjente motivene også gitt ut bok på Aschehoug forlag.

Se mer: Emmeselle.no
Les mer: «Minneboken – Norsk nostalgi». 

 

Mona i sitt atelier i Villa Frednes