Om Mona S. Erlandsen

"Grensesprengende nymoderne rosemaling der du skal være litt observant for å oppdage hva som er annerledes!"
Kulturmagasinet PLNTY

Mona Stenseth Erlandsen (f. 1986) er en norsk billedkunstner, illustratør og tekstforfatter født i Fauske (Nordland), i dag bosatt i Porsgrunn (Telemark). Med oppvekst i nord-Norge, danske røtter og designutdannelse/jobb i Trondheim, Bergen og Oslo, har en sterk bevissthet rundt identitet og kulturarv vokst seg frem og blitt en fellesnevner i hennes strek, fargevalg og ornamentikk.

Hun ble først lagt merke til med hennes nostalgiske illustrasjoner under navnet Emmeselle, med reproduksjoner av hennes akvareller i salg hos gave/interiørbransjen hos et hundretalls forhandlere siden 2012. – Les mer: Emmeselle.no Hennes strek med enkle og isolerte motiver som selbuvott, sydvest og spark, har blitt omtalt som «erkenorsk pop art» og «moderne nasjonalromantikk». Hun har hatt suksess med sine fargesterke, minnerike gjenstander fra en typisk norsk barndom. Hun har med disse kjente motivene gitt ut bok på Aschehoug forlag. Les mer: «Minneboken – Norsk nostalgi»

Å våge å føle, sanse og leke. 

I Monas personlige uttrykk som billedkunstner, finner vi store oljemalerier som hun ønsker skal oppleves slik drømmene våre oppleves om natten. Hun leker i krysningen mellom det naturalistiske og det surrealistiske – men samtidig tar hun med seg det ornamentale og symbolske.

Hun er en maksimalistisk malerinne som inspireres av det menneskelige følelsesliv. Ved å bruke fugler som symboler, formidler hun visuelle fortellinger hun ønsker at seeren skal kjenne seg igjen i. Dette kombinerer hun med et overdådig formspråk fra rosemaling, blomster som skjuler andre detaljer – i en raus, men balansert fargebruk.

Hennes nysgjerrighet for tradisjon, fabler og eventyr, de store mestrene, estetikk fra interiører og arkitektur – har spilt en stor rolle i å utvikle en ny sjanger som vokses inn i ved lek og utforskning rundt det å være menneske som føler og sanser det vi går gjennom i vårt møte med livet – satt i kombinasjon med den historiske rosemalingen som hun ønsker å sette sin egen signatur på.

Mona i sitt atelier i Villa Frednes